29 maj 2008

Ogled najstarejše hidroelektrarne v Slo

Na forumu elektronik.si smo organizirali voden ogled manjše hidroelektrarne. Locirana je na Gorenjskem - v Vintgarju. Vintgar je zelo lepa soteska, ki je vredna ogleda. Blizu Bleda in Jesenic.

Hvala kolegu za organizacijo in seveda posebna zahvala šefu, ki nam je razkazal in razložil vse o elektrarni.

pogled od zajetja proti elektrarni


obiskovalci



O elektrarni:
Postavljena je bila leta 1904 (najstarejša delujoča elektrarna v Slo) za potrebe izdelave železniškega karavanškega predora. Prenos je bil preko 5kV daljnovoda do predora (Hrušice). Takrat na tem koncu še ni bilo elektrike. Ko je bil predor končan, so elektriko začeli prodajati za osvetljavo in ostalim odjemalcem - med največjimi seveda Železarna Jesenice. Takrat je bilo še otočno obratovanje - brez priklopa v globalno omrežje. Kasneje je bila na daljnovodu zamenjava na 10kV in preko RTP povezana v ostalo omrežje.

priklop na 10kV daljnovod



Voda za pogon je v soteski Vintgar zajeta reka Radovna. Padec je cca 29m. Tlak v elektrarni je cca 2.5 bar in pretok 1.4m3/sekundo za vsak stroj. So trije stroji. Priklop v zvezdo, 400Vac. Nominalna moč enega generatorja je 400 kVA. Sam generator je po zasnovi podoben avtomobilskemu alternatorju. Ima 3 faze na statorju in DC vzbujanje na rotorju. Max vzbujanje je 40V in 160A, za kar skrbi majhen vzbujalni DC generator na koncu gredi.

stroji:
vzbujalni generator, generator, sklopka, vztrajnik, turbina



Ležaji so drsni, oljno mazani in vodno hlajeni. Funkcija vztrajnika je, da absorbira tokovne sunke v omrežju. Sistem deluje pri 750 obr/min. Hitrost se regulira s položajem lopatic turbine, za kar skrbi mehanski hidravlični regulator, ki pa ga je možno krmiliti na daljavo z motorjem. Ravnotako se regulira vzbujalni tok generatorja.

S položajem lopatic se ujame frekvenco in fazo, z vzbujenjem se ujame napetost. Ko so vse tri veličine usklajene z omrežjem, se lahko izvrši priklop na daljnovod. Ves postopek vklopa traja par minut, vključno s pridobivanjem vrtljajev 2 toni težkega vztrajnika.

Posebej za nas so celo ustavili enega od treh strojev...


... , da smo ga lahko zelo podrobno pregledali.



Kljub mnogim modernim dodelavam in avtomatskemu krmiljenju je krmilna plošča ostala enaka. To je najstarejša elektrarna v Slo, ki še obratuje, in poskušajo ohraniti originalen pridih.



Kolega je v tej elektrarni naredil avtomatsko krmiljenje, nadzor temperatur in vodostajev ter avtomatsko zasilno zaustavitev preko hidravlike.

Kot zanimivost - na izstopu vode iz te elektrarne je že zajetje za naslednjo, močnejšo v Zasipu. Do tja je izvrtan rov, dolg 2km in tako velik, da lahko hodiš po njemu (kadar je prazen).

normalno obratovanje enega stroja

Ni komentarjev: